söndag 7 september 2014

Repetition bakning

Baka med bakpulver:
Mät exakt enligt receptet. Bakpulvret ska liggs löst i måttet, och ligga slätt. Blanda bakpulvret i de torra ingredienserna väl. Om degen blir för lös så tillsätter man mer mjöl. Bakverken ska vara lika stora för att alla ska bli jämngräddade. Plåten ska stå i mitten av ugnen. Det ska vara över- och undervärme. De ska vara gyllenbruna och när man knackar på undersidan ska det låta ihåligt. Man ska ta av bakverken ifrån plåten för annars kan de brännas.

Baka med jäst:
Man ska inte ha någon för varm vätska, det är viktigt att jästen har rätt temperatur och man måste låta degen jästa klart. Man måste arbeta jästdegen kraftigt för att den ska hålla ihop bättre, intr bli klibbig och för att man ska arbeta upp gluteneffekten. Degen ska vila för att den ska bli lättare och baka ut, proteinerna suger upp mer vätska och då blir den smidigare. De ska vara jämnstora. Det är viktigt att de jäser på plåten. Man ser att de är färsigjästa när de har blivit nästan dubbelt så stora. Man kan kolla att de är färsigjästa genom att klämma lätt på sidorna och då går degen sakta ut igen. Gräddning: de ovan.
Man förvarar bröd i en förseglad papperspåse, men det går lika bra med plastpåsar.

Repetition koka & steka: 
Koka: man kokar grönsaker i kokande vatten, på låg/ mellan värme med lock.
Steka: man lägger fettet (olja, margarin, smör) i en kall stekpanna. Fettet bubblar upp och när det slutar bubbla så lägger man i det man steka. Det ska fräsa när man lägger i det man ska steka. Man börjar med hög värme men när man lägger i livsmedlet så sänker man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar